IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ "Подкрепа" иска смяна на квесторите на банка "Виктория"

Ако това не бъде изпълнено, работещите от банката ще излязат на протест, съобщават от синдиката

12:42 | 02.10.14 г. 3
КТ "Подкрепа" иска смяна на квесторите на банка "Виктория"

В писмо до Българска народна банка (БНБ) от КТ "Подкрепа" настояват незабавно да бъдат сменени квесторите в банка "Виктория". От синдиката са категорични, че подкрепят безусловно това искане на служителите на банката и ако то не бъде изпълнено, работещите ще излязат на протест.

Това става ясно от съобщение на синдиката до медиите, в което се заявява, че КТ Подкрепа застава зад исканията на работещите в банката.

В съобщението до медиите от синдиката прилагат официалното писмо до БНБ, в което е отправено искането и аргументите за него.

От документа става ясно още, че служителите на банка „Виктория“ са поискали смяна на квесторите миналата седмица.

Писмото до централната банка информира БНБ за остър конфликт между двама от квесторите в ТБ „Виктория“, който се проявявал дори на работни срещи на високо ниво, което правело невъзможна комуникацията с тях. Заради това служителите получавали противоречащи си и дори взаимоизключващи се указания. В допълнение се посочва, че за времето на квестурата не е изяснено кой от тях за какво отговаря, което допълнително затруднявало работата.

Единият от квесторите си назначил юридически консултант, който и сега продължава да работи в друга банка, но въпреки това имал неограничен достъп до банкова тайна и информация за клиентите на ТБ "Виктория", описва се в писмото. Другият квестор си назначил консултант със заплата, която многократно превишавала определеното от БНБ възнаграждение на самия квестор.

Директорът на правния отдел в банката бил сменен на формално основание, съобщава се още в писмото на синдиката.

Служителите подчертават, че банката съществува от 1994 година и оттогава е сменила няколко собственика, но никога служителите й не са чувствали нужда от синдикална защита, както след влизането на квесторите. 

Лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев е опитал да обсъди темата с директора на "Банков надзор" Нели Кордовска, но тя отказала среща, както и управителят на БНБ Иван Искров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
al4en
преди 9 години
Защото доколкото разбирам квесторите ги интерсуват само личните им интереси и тези на господарите им. Нещо като ден година храна и след мен потоп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Колко още неща .... могат да излязат "наяве" покрай тези двете баМки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
lyusien
преди 9 години
И защо искат тези от Подкрепа искат да започне смяна квесторите За да започне всичко от начало и да няма одит още една година Докато всичко се забрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още